Exkurze – Pekařští učni se seznámili s moderními stroji

Exkurze učebního obor Pekař učni PEKASS

Exkurze učebního obor Pekař učni PEKASS

Společnost PEKASS uspořádala 15. 3. 2023 odbornou exkurzi pro žáky 1.-3. ročníku učebního oboru Pekař – Střední školy obchodní v Českých Budějovicích. Škola, jejíž ředitelkou je paní Mgr. Jarmila Benýšková, má regionální působnost a může se pochlubit stabilizovaným pedagogickým sborem, nadstandardním technickým zázemím a jak dokládají objektivní statistické ukazatele úspěšným uplatněním absolventů v obchodní praxi.

„Technické vybavení, úzká vazba praktické a teoretické výuky na požadavky trhu práce přispívají k rozvoji dovedností žáků a zvyšují možnosti uplatnění absolventů,“ říká ředitelka školy.

Hlavní témata exkurze byla: Produktivita a efektivita, bezpečnost, inovace a kvalita výrobků. Vzdělávání pekařských učňů v těchto oblastech je pro pekařský obor klíčové, a proto společnost PEKASS dlouhodobě tyto aktivity podporuje. Pekařští učni musí být schopni pracovat s novými stroji a technologiemi, aby byli konkurenceschopní a mohli zůstat relevantní silou na pracovním trhu.

Žáci pod vedením učitelky odborného výcviku Bc. Miluše Fialové absolvovali prohlídku strojního vybavení předváděcí pekárny a u každého stroje obdrželi odborný výklad technologa společnosti PEKASS Z. Böhma. Po shlédnutí instruktážního videa proběhla živá diskuse o tom, jakým způsobem strojní technologie pomáhají v současnosti ovlivnit kvalitu výrobků nebo minimalizovat riziko úrazu.

Věříme, že podpora vzdělání pekařských učňů je důležitá pro zachování tradičního řemesla, vysokou kvalitu pekařských výrobků a perspektivu pro mladé lidi. Pečení je stále populárnější a trendovější, což znamená, že poptávka po výrobě kvalitního pečiva roste. Mladí lidé, kteří se vyučí pekařskému oboru, mají mnoho možností, jak se rozvíjet – mohou pracovat v menších pekárnách nebo cukrárnách, ale také v pekařstvích velkých řetězců nebo v oblasti „pouličního“ stravování. Pekařský obor nabízí stabilní zaměstnání, jelikož výroba jídla je nerozlučně spjata s lidskou potřebou, která se nikdy nevyčerpá.

Všem učňům přejeme hodně štěstí, úspěchů a radosti. Střední škole obchodní v Českých Budějovicích děkujeme za možnost exkurzi uspořádat a těšíme se na další spolupráci.

Mgr. Jan Řezáč, PEKASS s.r.o.

Exkurze učebního obor Pekař učni PEKASS
Exkurze učebního obor Pekař učni PEKASS
Exkurze učebního obor Pekař učni PEKASS